Welke drumvellen zijn het best?

Hoe kies je drumvellen?

Welke drumvellen het beste zijn, hangt volledig af van welke klank jij wilt. Je hebt enkellaagse vellen, dubbellaagse vellen, clear of coated vellen, met of zonder dempring, en nog veel meer.

Clear versus coated

Een clear vel heeft een heldere klank en een lange sustain. Een coated vel daarentegen produceert minder hoge tonen en klinkt daardoor wat warmer. Ook heeft dit vel een kortere sustain.

Dubbellaags versus enkellaags

Enkellaagse vellen klinken helder en open. Dubbellaagse vellen klinken minder open, hebben minder sustain en klinken daardoor vetter en dieper. Je houdt meer van de ‘attack’ over in vergelijking met de sustain.

Fabriekvellen

Wanneer je een drum koopt heeft de fabrikant er al vellen voor jou opgelegd. Deze vellen zijn van zeer slechte kwaliteit. Als je een beginnende drummer bent kan je hier gerust even mee verder aangezien je waarschijnlijk nog niet zo bezig bent met het klankverschil. Maar als gevorderde drummer kan je deze vellen beter meteen vervangen.

Is er een vellenmerk beter dan een ander?

Alle vellenmerken hebben een zo goed als vergelijkbaar aanbod en de kwaliteit is zeer vergelijkbaar. Het maakt dus niet veel uit met welk merk je werkt. Voorbeelden van vellenmerken zijn:

  • Remo
  • Evans
  • Aquarian

Welke vellen gebruik je voor welke trommel?

Op een snaredrum wordt heel vaak een enkellaags coated vel gebruikt. Enkellaags werkt voor de snare beter dan dubbellaags omdat de snaren sneller aangesproken worden. Coated heeft op de snare ook als voordeel dat je met brushes kan werken.

Op toms worden allerlei soorten vellen gebruikt. Je zal zelf moeten ondervinden of je liever clear of coated gebruikt en of je eerder enkellaags of dubbellaags verkiest. Als ondervel wordt er doorgaans meer voor enkellaags gekozen. Maar ook dit kan zowel een clear als coated vel zijn.

Op de bassdrum wordt er vaak gekozen voor een dempring om zo een lekker korte sound te hebben. Je kan dan nog kiezen voor enkel- of dubbellaags.

Reactie plaatsen