Welk drumstel moet ik kopen?

Elektrisch of akoestisch?

De eerste vraag die je je moet stellen als je gaat nadenken over het aankopen van een drumstel: wil je een elektrisch of een akoestisch drumstel. Een akoestisch drumstel klinkt doorgaans veel luider dan een elektrisch drumstel, waarbij je het volume perfect kan regelen met een volumeknop. Mensen die in een rijwoning of appartement wonen, kiezen dan ook vaker voor een elektronisch drumstel omwille van het volume.


Lees hier meer over het verschil tussen elektrische en akoestische drums


Welk merk moet ik kopen?

Vaak zie je - zeker als beginnende drummer - door de bomen het bos niet. Er zijn heel veel merken en heel veel verschillende prijscategorieën. Wat moet je nu kopen?


Om te beginnen: Er is geen merk beter dan een ander merk. Sommige mensen hebben een voorkeur voor een bepaald merk. Maar dat zegt dan vooral iets over hun smaak. Zo goed als elk merk heeft drumstellen in alle prijscategorieën. Goedkope drumstellen voor beginners en duurdere voor gevorderden. Ik lijst voor jou even enkele bekende merken van drumstellen en cymbalen op:


Merken van akoestische drumstellen:

  • Pearl
  • Tama
  • Ludwig
  • DW
  • Gretsch
  • Adams
  • Yamaha
  • Sonor
  • Premier
  • ...

Merken van elektronische drumstellen:

  • Roland
  • Yamaha

Merken van cymbalen:

  • Meinl
  • Zildjian
  • Sabian
  • Paiste

Mijn conclusie: speciaal kiezen voor een bepaald merk zonder je verder te verdiepen in de specificatie van een drumstel is niet interessant. Je kiest eerder beter op basis van houtsoort en grootte van ketels. Uiteraard wil je graag ook een mooie kleur.


Hoe houtsoorten de klank van je drumstel beïnvloeden:

Er zijn verschillende houtsoorten waar een drum uit gemaakt kan worden. Elke houtsoort heeft zijn eigenschappen die de klank beïnvloeden. Belangrijk om weten is dat er nog factoren de klank mee bepalen. Zo zijn de ruimte waarin je speelt, drumvellen, tuning, drumstokken en de speelwijze van de drummer zelf allemaal factoren die bepalen hoe je drumstel uiteindelijk klinkt. Uiteraard is het interessant om even stil te staan bij wat de houtsoort doet. Ik bespreek even de voornaamste houtsoorten:


Esdoorn (maple) en berk (birch) zijn harde houtsoorten die krachtig klinken. Ze produceren veel hoge tonen. Bij berkenhout resoneren de hoge tonen nog iets meer wat ervoor zorgt dat berk in vergelijking met esdoorn nog een tikkeltje agressiever klinkt. Beide houtsoorten worden vaak gekozen door drummers die houden van pop- en rockmuziek.


Mahonie en populier zijn houtsoorten die zachter zijn. Ze produceren minder hoge en meer lage tonen, ze klinken hierdoor warmer en worden vaker gekozen door drummers die graag jazz horen.


Daarnaast heb je nog bubinga-hout. Die produceert zowel veel laag als hoog en is geschikt voor verschillende stijlen.


De houtsoort is niet het belangrijkste

Veel mensen horen echter niet het verschil tussen verschillende houtsoorten. Als je dit niet hoort, heeft het ook weinig zin om er rekening mee te houden wanneer je een drumstel gaat kiezen. De enige tip die ik je meegeef is om te kijken naar je favoriete stijl of je eigen speelstijl. Ben je meer into rock? Kies dan liever berk of esdoorn. Daarnaast zijn er ook veel ketels die een soort ‘mix’ van verschillende houtsoorten gebruiken. Het is echt heel moeilijk om dan te gaan bepalen hoe dit juist klinkt. Gebruik dus vooral je oren en vertrouw niet teveel op de ‘theorie’ achter de houtsoort.


Behalve hout kan je (snare)drum ook uit metaal gemaakt zijn:

Snaredrums worden behalve uit hout ook zeer vaak uit metaal gemaakt. De meest voorkomenden materialen zijn hierin staal, messing en aluminium. Staal klinkt hier het krachtigst en helderste. Messing klinkt wat warmer en is ook een ‘zachter’ metaal. Aluminium klinkt vooral droog wat het zeer breed inzetbaar maakt. De bekende Supraphonic van Ludwig is zo een aluminium snare. Het is de meest gebruikte snaredrum in opnamestudio’s.


Welke invloed heeft de diameter van een ketel op de klank?

De diameter is een veel belangrijkere parameter om naar te kijken bij de aanschaf van jouw drumstel. De diameter bepaalt hoe hoog een trommel klinkt. Elke trommel heeft een soort ‘sweet spot’. Dit is de toonhoogte waarop de trommel het mooiste klinkt. Bij een trommel met een grotere diameter ligt dit lager dan bij een kleinere trommel.


Mag je de kleur laten meespelen in jouw keuze?

Absoluut! Er zijn veel drummers die beweren dat je dit niet mag laten meespelen omdat de kleur niet bepaalt hoe de drum klinkt. Volgens deze mensen zou je altijd op basis van de klank moeten kiezen. Wij zijn hier niet mee akkoord. Als je een drumstel kiest dat je mooi vindt, zal dat jou ongetwijfeld inspireren bij het spelen. En dat is eigenlijk het allerbelangrijkste.

Reactie plaatsen