Nieuw of tweedehands drumstel kopen?

Nieuw of tweedehands?


Je kan kiezen om een nieuw of een tweedehands drumstel te kopen. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Ik som ze voor jou even op.


Bij een nieuw drumstel passeer je in de winkel en word je verder geholpen door een verkoper. Zoals de naam het zegt probeert die man of vrouw uiteraard om te verkopen. Enerzijds helpt die man of vrouw je dus, anderzijds moet je nog altijd je eigen keuze durven maken.


Veel mensen kopen graag een nieuw instrument omdat het gewoon fijner aanvoelt om iets te hebben dat helemaal van hun is en nog geen schrammetje heeft opgelopen. Je betaalt er dan wel de volledige prijs voor.


Daarnaast kan je kiezen voor een tweedehands drumstel. Een groot voordeel hiervan is dat het een stuk goedkoper is. Voor een tweedehands instrument in prima staat betaal je nog tussen de 60% en 70% van de aankoopprijs. Een drumstel van 1000 euro kan je dan gemakkelijk voor 600 euro kopen. Je drumstel behoudt - zolang je het goed verzorgt - ook zijn waarde. Je kan hem doorgaans voor dezelfde prijs verkopen als je er weer vanaf wilt. Ik ben hier zelf meermaals in geslaagd om een drumstel zonder verlies weer door te verkopen. Als je een nieuw drumstel koopt moet je zeker 30% van de waarde aftrekken wanneer je hem probeert door te verkopen.


Een nadeel aan tweedehands is dat er soms verborgen gebreken meekomen. Bovendien heb krijg je hier doorgaans geen garantie op (tenzij de verkoper het garantiebewijs nog kan meegeven). Het risico is dus iets groter. Maar ook verkopers van tweedehands-instrumenten zijn ‘verkopers’. Ze willen van hun instrument af met een reden. Vraag dus zeker goed na wat die reden juist is!


Er valt ook wel wat te zeggen over de duurzaamheid. Zo is een tweedehands instrument beter voor de planeet aangezien er bespaard wordt op energie, materiaal en afval ten opzichte van een nieuw instrument.


Mijn advies?

Wanneer je heel wat wilt uitproberen, kies dan voor de tweedehandsmarkt. Als je graag zeker weet wat je koopt, het instrument lang gaat gebruiken en het budget geen probleem is, dan is het misschien wel interessanter om voor een nieuw instrument te gaan


Nog even de voor- en nadelen kort opgelijst:


Voordelen nieuw instrument:

  • Garantie
  • Minder kans op verborgen gebreken

Nadelen nieuw instrument:

  • Duurder
  • Minder ‘duurzaam’

Voordelen tweedehands:

  • Goedkoper
  • Beter voor de planeet

Nadelen tweedehands:

  • Geen garantie
  • Soms verborgen gebreken
Reactie plaatsen