Kies ik een elektronische of akoestische drum?

Kies ik best voor akoestisch of elektronisch? Wat zijn de verschillen?


Veel mensen kunnen om een goede reden geen akoestisch drumstel aanschaffen. Het is nu eenmaal een luid instrument. Je voelt je er misschien niet aangenaam mee naar je buren of huisgenoten toe om hen te ‘storen’. Gelukkig is daar een oplossing voor: het elektronisch drumstel!


Hoe werkt een elektronisch drumstel? Wat zijn de voordelen?


Een elektronisch drumstel (zie afbeelding) werkt met ‘pads’ waarop je slaat. Aan deze pads zitten triggers die je slag registreren en een signaal doorstuurt naar de drummodule of drumcomputer. Vanuit de drummodule kan je kiezen of je het signaal verder stuurt naar een versterker of koptelefoon. Als je met een koptelefoon werkt horen jouw huisgenoten of buren maximum nog een zachte slag op de pads. Ook als je met een versterker werkt heb je het volume volledig onder controle. Dit is meteen ook hét grote voordeel van een elektronisch drumstel. Als je omwille van huisgenoten of buren dus niet teveel lawaai kan maken, is een elektronisch drumstel zeker een goede oplossing.


Nadelen elektronisch drumstel


Hoewel je op een elektronisch drumstel perfect alle soorten techniek en coördinatie kan oefenen, heeft het ook nadelen. Het grootste nadeel zit hem in de beperkte dynamiek van het instrument. Op een akoestisch drumstel kan je een veel grotere dynamiek maken. Je kan veel zachter en/of veel harder spelen dan op een elektronisch drumstel (afhankelijk van hoe je volumeknop staat). Sla je op een elektronisch drumstel te zacht, kan het zijn dat de ‘trigger’ niet geactiveerd wordt en je dus geen geluid hoort. Vanaf een bepaald volume wordt de slag ook niet meer ‘luider’ hoewel je misschien wel harder aan het slaan bent. Je kan met andere woorden niet oefenen op nuances, wat vooral voor de gevorderde drummer nadelen heeft.


Het verschil van deze dynamiek en nuances zit eigenlijk in elke pad. Maar het meest in de linkerpedaal, waarmee je de hi-hat bedient. Bij de goedkope elektronische drumstellen zal je enkel een gesloten of een open hi-hat-klank horen. Terwijl in werkelijkheid bij een akoestisch drumstel er vele verschillende klanken en nuances te maken zijn met de hi-hat. Dit doe je door te spelen met het drukverschil in je linkervoet. Dit is iets wat je dus niet kan oefenen met een elektronisch drumstel.


Een tweede nadeel is de prijs. Voor een goed elektronisch drumstel betaal je veel meer dan voor een goed akoestisch drumstel. Uiteraard heb je ook zeer goedkope elektronische drumstellen, maar deze zijn absoluut niet aan te raden aangezien hier het dynamisch nadeel nog vele malen groter is.


Samengevat:

Voordelen elektronisch drumstel

  • Maakt minder lawaai

Nadelen elektronisch drumstel

  • Kleiner dynamisch bereik en dus moeilijk om nuances aan te leren
  • Duurder dan een akoestisch drumstel

Mijn advies?

Als het kan, neem dan een akoestisch drumstel. De overstap van akoestisch naar elektronisch kan je later dan nog altijd zonder problemen maken!

Reactie plaatsen