Hoe moet je drumstokken kiezen?

Hoe moet je drumstokken kiezen?

De keuze voor drumstokken is een zeer persoonlijke keuze. Stokken verschillen van elkaar door de lengte, de dikte, het gewicht, soort hout, de tip van de stok,...


Lengte, dikte en gewicht

Er zijn een aantal standaard-maten van stokken. Deze zijn hieronder weergegeven:

  • 7A
  • 5A & 5B
  • 5B
  • 2A & 2B

Een 7A stok is lichter, dunner en korter dan een 5A stok. De 5A stok is dan weer dunner, lichter en korter dan een 2A stok. Een 5B stok is even lang als een 5A stok, maar iets dikker en dus ook iets zwaarder. Ook bij de 2B-stok is dit het geval ten opzichte van de 2A stok.


Helaas zijn er heel veel stokken die niet in dit systeem ondergebracht worden. Het is dus veel experimenteren om te zien wat je een leuke of minder leuke stok vindt.


Verschil in tip van de stok

De grootste verschillen hierin zijn een nylon of houten tip. Een nylon tip produceert meer hoge tonen en klinkt dus veel helderder. De houten tip klinkt wat warmer. Probeer in je lokale drumwinkel het verschil eens uit, je zal het snel horen!


Daarnaast heb je tips in allerlei vormen. Experimenteer hiermee om te vinden wat voor jou het beste werkt.


Andere soort ‘stokken’

Er zijn nog heel wat andere soorten stokken waarmee drummers op een drumstel spelen. Dit wordt vaak toegepast door drummers die graag ‘creatief’ op hun instrument aan de slag gaan


Brushes

Hiermee kan je naast slaan ook ‘vegen’ op een coated vel. Dit wordt zeer vaak gebruikt in jazz.


Rods

Dit zijn allemaal kleine stokjes naast elkaar. Met een verschuifbare ring kan je bepalen of deze stokjes dichter bij elkaar moeten blijven of verder uit elkaar mogen, wat een verschil in klank betekent.


Mallets

Mallets zijn stokken met ronde koppen die onder andere gebruikt worden op pauken, xylofoons en andere melodisch slagwerk. Op een drumstel wordt er wel eens met pauken-mallets gewerkt. Deze hebben zachte koppen. Zo kan je een leuk aanzwellings-effect spelen op een cymbaal. Maar ook op toms en een snare (zonder snaren aan) klinken deze stokken heel zacht en warm.


Mijn advies

Als je begint met drummen is het een goed idee om met een 5A stok te beginnen. Dit is een echte standaard maat van drumstokken. Probeer na een tijdje te drummen zeker wat te experimenteren om zo te zien wat het beste werkt voor jou.

Reactie plaatsen