Wat heb je nodig om te leren drummen?
Welk materiaal heb je nodig om van start te gaan:
Een drumstel en een paar drumstokken. Ook is het aangeraden om je drumstel thuis op een mat te zetten. Dat heeft 2 grote voordelen: Je beschermt daarmee je vloer. De bassdrum heeft namelijk vaak scherpe pinnen die verhinderen dat de basdrum gaat schuiven. Dat is meteen ook het tweede voordeel. Als je mat gaat schuiven dan schuiven alle onderdelen gelijk mee en blijft het drumstel goed gepositioneerd.
Welke onderdelen heeft een drumstel?
Een drumstel heb je in verschillende vormen. Er zijn grote drumstellen en kleine drumstellen. Je hebt akoestische of elektronische drums. Je kan spelen met veel of weinig trommels. Wij raden voor een beginnende drummer het volgende aan:
1 bassdrum
1 snaredrum + een statief
2 of 3 toms (waarvan 1 of 2 rack toms en 1 floortom) + bevestigings-systemen voor je toms
1 hi-hat + een statief
1 ride + een statief
1 crash + een statief
1 drumkruk
1 bassdrumpedaal
Wat niet bij het drumstel hoort maar je ook nodig hebt:
1 paar stokken en 1 mat. Dat mag gerust een mat zijn die je thuis hebt liggen, dit hoeft geen speciale drummat te zijn.
Kies je liever voor een elektronisch drumstel? Denk dan ook aan onderstaande onderdelen:
Een koptelefoon of een versterker. Of beiden. Zo kan je kiezen wanneer je wat net gebruikt.
Vergeet ook geen kabels te bestellen om van de drummodule naar de versterker te gaan.
Waar moet je voor opletten in de winkel?
Als je een drumstel gaat kopen voor een beginnende drummer zijn de meeste onderdelen inbegrepen. Bij je drumstel zitten vaak alle trommels (bassdrum, snaredrum, toms) en statieven om de trommels en cymbalen op te bevestigen. Cymbalen zijn soms inbegrepen bij starter-kits, maar niet altijd. Hetzelfde geldt voor een krukje en een bassdrumpedaal. Die zijn vaak niet inbegrepen. Ik adviseer je om het bovenstaande lijstje met de verkoper door te nemen om zeker niets over het hoofd te zien. Vergeet ook geen paar stokken te bestellen. Om te starten raad ik je een paar ‘5A’ sticks aan.
Vaak gemaakte fouten bij aanschaf van een eerste drumstel
1. teveel geld voor het drumstel en te weinig voor cymbalen en kruk
Veel mensen maken de fout om veel geld uit te geven aan een drumstel en weinig budget over te houden voor cymbalen en een drumkrukje. Ik adviseer juist om het omgekeerd te doen. Een cymbaal heeft een klank die je niet kan veranderen. Die klinkt gewoon hoe die klinkt. Terwijl je bij een drumstel nog heel veel kan aanpassen door een ander vel op je trommel te leggen en het goed te stemmen (of ‘tunen’). Je kan van een goedkoop drumstel dus best wel nog iets leuk maken, terwijl dat bij een goedkope cymbaal niet gaat.
Ook wat een krukje betreft is besparen niet altijd de beste optie. Zeker als je veel achter je drumstel gaat zitten. Je hebt maar 1 rug voor je hele leven, en die rug kan je dan maar beter goed verzorgen. Je koopt toch ook een goede bureaustoel voor achter je bureau te gaan zitten?
Het leuke is in ieder geval dat je later altijd een deel van je drum een ‘upgrade’ kan geven en bijvoorbeeld nieuwe cymbalen kan kopen. Je hoeft dus niet meteen van bij het begin een duur drumstel kopen maar kan langzamerhand bouwen aan jouw ideale set-up!
2. Te veel geld uitgeven in het algemeen
Ik adviseer over het algemeen om in het begin niet teveel geld uit te geven aan je drumstel. In het begin is het voornamelijk belangrijk dat je alles hebt om te oefenen en dat de trommels en cymbalen reageren zoals dat hoort. Zo worden je spieren ook getraind zoals het hoort.
Langzaam maar zeker zal je dan een bepaalde smaak gaan ontwikkelen en zal je wellicht nog iets anders willen aanschaffen. Het is dan ook later vaak een beter moment om meer geld uit te geven.