Wat moet ik doen als ik linkshandig ben?

Linkshandig en rechtshandig drummen

Het drumstel bestaat uit allemaal aparte onderdelen die je kan opstellen zodat het aan jouw lichaam aangepast is. Zo kan je ook je hele drumstel spiegelen om zo de functie van elke arm en voet om te draaien.


Op een typische (rechtshandige) drumopstelling wordt de basdrum bespeeld met de rechtervoet en de hi-hat wordt bediend met de linkervoet. Als je je drumstel omdraait bespeel je dus de basdrum met je linkervoet.


Bij de rechtshandige drumopstelling bespeel je de hi-hat met de rechterhand en de snare met de linkerhand. Ook dit wordt in een linkshandige set-up omgedraaid.


Combinatie van rechts en linkshandig?

Maar ook een combinatie van beiden is mogelijk. Zo kan je je drumstel rechtshandig opstellen maar ‘open-handed’ spelen. Aangezien je drumstel volgens de standaard staat opgesteld bespeel je je basdrum met je rechtervoet en hi-hat met je linkervoet. Je stokken kruisen elkaar niet meer ter hoogte van de snaredrum maar je bespeelt de hi-hat met links en de snare met rechts. Uiteraard kan je dit idee ook omdraaien als je je drumstel gespiegeld opstelt.


“Ik ben linkshandig dus ik drum linkshandig?”

David, de lesgever bij Drumtime, is linkshandig maar drumt rechtshandig. Zijn drumstel staat opgesteld zoals een rechtshandige drummer dit doet en zo bespeelt hij het ook. Het is dus niet omdat je linkshandig bent dat je per definitie je drumstel moet spiegelen. Uiteindelijk heb je elke hand en voet nodig om te drummen.


Ook Ringo Starr (drummer van The Beatles) is linkshandig maar drumt op een rechtshandig drumstel. Ian Paice (Deep Purple) drumt dan weer volledig linkshandig.


Met andere woorden: er zijn geen regels. Test voor jezelf even uit wat er werkt!

Reactie plaatsen