Heb ik genoeg talent om te leren drummen?

Heb ik wel genoeg talent om te leren drummen? Hoeveel talent heb je nodig? Hoe ontdek ik of ik talent heb? Het zijn vragen die we bij Drumtime geregeld wel eens krijgen. Ik ga je meteen al even gerust stellen: eigenlijk kan iedereen leren drummen.


Wat is dan talent?

Sommige mensen blijken wel meer aanleg te hebben voor bepaalde dingen dan andere mensen. Dit heeft waarschijnlijk voor een groot deel te maken met wat er bij jou gestimuleerd is in de eerste levensjaren en de periode in je moeders buik. Concreet op vlak van drummen betekent dit dat sommige mensen een liedje leren op bijvoorbeeld 2 uur tijd, terwijl iemand anders er dan 3 uur over doet.


Oefenen is belangrijker dan talent

Maar zonder oefenen bereik je niets! Ik ben nog geen enkele drummer tegengekomen die iets kon spelen zonder ervoor te oefenen. En dat is iets wat vaak vergeten wordt. Soms krijg ik leerlingen in mijn les die heel fel naar mij opkijken en wanneer ik iets voorspeel zeggen ze me dat het ‘lijkt alsof het bij mij altijd vlot gaat terwijl dit hen niet lukt’. Het lijkt voor die leerlingen dan dat het voor mij als ‘vanzelf’ gaat terwijl zij er zo hard op moeten oefenen. Maar wat die leerlingen natuurlijk niet zien is dat ik uren en uren heb geoefend. En het klopt dat het nu vanzelf gaat. Maar dat was ooit wel anders.


Met talent alleen kom je nergens. Je moet er ook altijd nog voor werken. Elke goede drummer heeft vooral heel veel geoefend. Ik geloof dat 95% van iemand zijn kunnen wordt bepaald door hoe hard die persoon ervoor gewerkt heeft. Talent bepaalt dus alleen hoe snel je het verwerkt.


Een kleine talent-test

Een kleine test die ik vaak met drumleerlingen doe om te zien of ze genoeg talent hebben: Ik zet een liedje op en vraag hen om mee te tikken op de maat of het ritme van de muziek. De meeste mensen kunnen dit zonder er uitleg bij te geven. Als je dit kan, wil dit zeggen dat je genoeg maatgevoel hebt om te leren drummen. Maar de coördinaties moet je natuurlijk gaan oefenen.


Het antwoord op de vraag:

Kan je meetikken op de maat van muziek? Dan heb je zeker genoeg talent. Maar zonder oefenen zal je niets bereiken!


Reactie plaatsen