Kan je van thuis uit leren drummen?

Heb je ooit al eens een andere cursus online geleerd? Of heb je ooit in het middelbaar of aan een hogeschool of universiteit een cursus geleerd terwijl je nooit in de les zat? Of zat je wel in de les maar heb je toen eigenlijk niet opgelet? Als je op een van de bovenstaande vragen met een ‘ja’ kan antwoorden, dan weet je dat je perfect van thuis uit kan leren drummen. Van thuis uit leren drummen vraagt wel wat meer zelfstandigheid en discipline. Zowel aan online als fysieke drumlessen zijn voor- en nadelen verbonden. Ik overloop ze even voor jou.


Fysieke drumlessen:

In een typische ‘fysieke’ drumles geeft een leraar een bepaalde uitleg, vervolgens speelt hij of zij even iets voor en nadien wordt er even samen geoefend. De bedoeling is dat de leerling de oefeningen tegen volgende les heeft ingeoefend zodat de leraar er feedback op kan geven en nadien eventueel met de uitleg van iets nieuw kan beginnen.


Persoonlijke begeleiding:

Hét grote voordeel van fysieke drumlessen is de persoonlijke begeleiding. Als je elke week naar de drumles gaat krijg je dus ook elke week persoonlijke feedback.


een hoog prijskaartje

Doordat je eigenlijk wekelijks de tijd van jouw lesgever opeist kan die maar een beperkt aantal mensen verder helpen. Daardoor hangt er aan fysieke drumlessen een hoog prijskaartje. De gemiddelde prijs bij een professional is ongeveer 60 euro per uur. Als je wekelijks een half uur les volgt betaal je dus 30 euro per les en al gauw 120 euro per maand. Volg je graag wekelijks een uur les? Dan betaal je 240 euro per maand. De prijs van fysieke drumlessen is een groot nadeel.


Online drumlessen:

Bij online drumles krijg je eigenlijk net zo’n goede instructies en voorbeelden als in de fysieke drumles. Alles wordt netjes in beeld gebracht met verschillende camerastandpunten, zodat alles heel duidelijk is.


Voordeel nr 1:

Als je even niet meer weet hoe het net moest, kan je perfect opnieuw naar de online les gaan om het voorbeeld nog eens te bekijken. Je kan jouw dure lestijd dus niet verspillen. Je kan een les zo vaak herbekijken als je wil.


Voordeel nr 2:

Jij kan kiezen aan wat je werkt, wanneer je er aan werkt en in welk tempo je er aan werkt. Als je een week geen tijd hebt gehad omdat het druk was, kan dat niet zoveel kwaad. Maar als je op fysieke les gaat en je hebt een week geen tijd gehad, dan ben je eigenlijk veel geld aan het verspillen.


Voordeel nr 3:

De prijs. Online leren drummen is in vergelijking met fysieke drumlessen spotgoedkoop. Dit komt omdat je niet de kostbare uren van je leraar opeist.


Nadelen

Hoewel in een goed drumplatform plaats wordt gemaakt voor vragen en feedback, is de begeleiding wel onvermijdelijk iets minder persoonlijk dan bij fysieke drumlessen.


Een tip om dit aan te pakken: film jezelf en herbekijk de video om jezelf zo heel kritisch feedback te kunnen geven.


Wat is nu voor mij het beste?

Als je een gevorderde drummer bent en genoeg discipline hebt, is online drumles het meest geschikt. Je krijgt onwaarschijnlijk veel materiaal ter beschikking en jij kan kiezen aan wat je werkt.


Als je een beginnende drummer bent of graag persoonlijke begeleiding hebt, kan het leuk zijn om af en toe een fysieke drumles te boeken. Om je geld goed te besteden raad ik vooral een combinatie aan van online en fysieke lessen. Bij Drumtime bieden wij jou die mogelijkheid. Waarom zou je op een dure persoonlijke les gaan om een leraar iets te laten uitleggen en voorspelen terwijl dit even goed online kan? Je kan echter wél naar de les gaan om feedback te vragen wanneer je iets ingestudeerd hebt!

Reactie plaatsen